هدف مطالعه:این آزمون در جهت اندازه¬گیری شدت لکنت جهت استفاده در سمعک زیمنس هوشمند جمعیت بزرگسال دارای لکنت و تعیین اثر بخشی رویکردهای درمانی مختلف لکنت به کار می¬رود.

روش اجرا و نمره¬دهی: SSI4 ابعاد رفتاری(بسامد، دیرش، رفتارهای فیزیکی همراه)را که در SSI3 هم وجود داشت محاسبه می¬کند.این ابزار به منظور سنجش شدت لکنت در سه گروه سنی کودکان، مدرسه¬روها و بزرگسالان طراحی شده است. بسامد شامل تعداد هجای لکنت شده SS و با نمره ی 18- 2 مشخص می¬گردد. زمان دیرش 3 مورد از طولانی ترین وقایع لکنت در نظر گرفته می¬شود و با نمره¬ی 18- 4 مشخص می¬شود. 4 نوع رفتار همراه نیز با مقیاس 5- 1 درجه بندی می¬شوند و با نمره¬ی 20-  0 مشخص می شوند. نمره¬ی کلی از 56- 0 می¬باشد. ابتدا از آزمودنی یک نمونه گفتار خودانگیخته در حدود 400 هجا گرفته می¬شود و بعد از آن یک متن خواندنی با 400 هجا در اختیار فرد قرار می¬گیرد.

فرضیه اصلاح پنهان(Covert Repair Hypothesis)

از هم گسیختگی گفتاری در سه مقوله وسیع قرار می گیرند:

خطاهای گفتاری(speech error)؛ 

   توسط Dell(1986) بدین گونه تشریح شدند: انحرافاتی ناخواسته و غیرعادتی از طرح گفتاری(speech plan) و بنابراین، این خطاها به معیارهای معنایی، نحوی یا آوایی آسیب می رسانند.

مثال: ترکیب کلمات(word blends)، جابجایی کلمات، حذف صداها، پس و پیش شدگی صداها

خوداصلاحی ها(self- repairs)؛

  گویندگان بخشی از گفته اصلی را بازگویی می کنندتا معنای موردنظرشان را بهتر برسانند و یا خطاهای مشخصشان را با شکل صحیح آن جایگزین می کنند.

Levelt(1983): گونه های متفاوتی از اصلاح را مطرح کرد:

بازبینی(revision):

 گویندگان ممکن است یک گفته را تغییر دهند و یا اصلاح کنند، درحالی که فکر می کنند نیاز به بیان نظراتشان به شکلی متفاوت دارند و یا بایدبیان شیواتر و دقیق تری داشته باشند.

اصلاح خطاها(error repairs): شامل تصحیح خطاهای آوایی، نحوی و یا واژگانی(lexical error)( خطا در انتخاب کلمه) است.

ناروانی ها(disfluencies): 

  به طورکلی به عنوان گسیختگی در جریان پیشرونده گفتار دسته بندی شده است. از جمله  این خطاها می توان به حذف ها و لغزش های زبانی نیز اشاره کرد.

دسته بندی ناروانی ها:

تکرار تمام یا بخشی از هجا، کلمه و یا گروهی از کلمات( عبارت)، کشیده گویی صداها، گیر بر روی صدا( همچنین شامل از هم گسیختگی های درون کلمه ای) و به میان اندازی صداهای بی معنی.

بیان چند نکته قبل از وارد شدن به اصل فرضیه اصلاح پنهان لازم است؛

۱ـ تشخیص آگاهانه بین خطاهای گفتاری، ناروانی ها و خوداصلاحی ها برای مطرح کردن فرضیه اصلاح پنهان ضروری است.

۲ـ در فرضیه اصلاح پنهان ناروانی ها به عنوان محصول اصلاح پنهان در نظر گرفته می شوند، که بر خطاهای گفتار درونی (internal speech) اعمال می شود.

۳ـ با توجه به نظر Levelt  فرض بر این است که گویندگان توانایی تشخیص و تصحیح خطاها قبل از تولید(articulation) را دارند.

براساس نظر Mackay(1976) در گویندگان نرمال متغیرهای زبانشناختی بر شروع های اشتباه، که نوعی از خود اصلاحی هستند که در آن کلمه ی اشتباه قبل از تصحیح به صورت جزیی گفته شده است، و همچنین بر تکرار صداها و کشیده گویی صداها  اثرات چشمیگری می گذارد. بنابراین، او استدلال کرد که این چنین تکرارها و کشیده گویی ها، باید نشاندهنده تصحیحات اولیه  ی خطاهای برنامه ریزی باشد که هرگز در سطح برون داد ظاهر نمی شوند.

علاوه براین، Levelt ناروانی هایی نظیر به میان اندازی «uh» و تکرار کلمه را به عنوان علایمی در نظر گرفت که نشان می دهند برخی فعالیت های اصلاح پنهان رخ می دهد.

خود اصلاحی گفتاری شامل مراحل زیر می شود:

1.Interruption

2.Retracing

3.Restart

4.Insertion of editing terms

 

براساس CRH ناروانی ها می تواند اثر جانبی اصلاح پنهان خطاهای برنامه ریزی گفتاری باشند.

برخی محققان عوامل زبانشناختی موثر بر لکنت را مورد بررسی قرار دادند؛

مثل؛ مراحل رشد فشرده زبان که در آن احتمال بروز لکنت بیشتر است، رخداد بیشتر لکنت زمانی که فشار بر عملکردهای زبانی بیشتر شود.( مثال: جملات طولانی تر، جملات آغازین، کلمات طولانی تر و ناآشنا)

آنها نتیجه گرفتند که  لکنت یک نقص در برخی جنبه های زبان بیانی است.

منبع :

https://tehransafir.com/%d8%b3%d9%85%d8%b9%da%a9-%d9%87%d8%a7%db%8c-%d8%b2%db%8c%d9%85%d9%86%d8%b3-


تجویز انواع سمعک گوش نامرئی لکنت ,اصلاح ,پنهان ,خطاهای ,ناروانی ,کلمه ,اصلاح پنهان ,فرضیه اصلاح ,کشیده گویی ,برنامه ریزی ,انواع سمعک ,فرضیه اصلاح پنهان منبع

مشخصات

تبلیغات

آخرین ارسال ها

آخرین جستجو ها

برای تو هاستینگ تامارا آشپزی آموزش ساخت کابینت هواداران حمید هیراد